Необятна Европа

26.04.2024 г.
Ако обичате портвайн или просто се чудите за какво е целият този шум, продължете да четете. От текста по-надолу ще научите къде и как се произвежда прочутото португалско вино.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
19.04.2024 г.
„Ние идваме от страната на лед и сняг От среднощното слънце, където текат горещите извори…” От Immigrant Song на Led Zeppelin
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
01.04.2024 г.
Познаваме го като кубист, като сюрреалист, новатор, ненаситен любовник – романтичен, арогантен, понякога дори и жесток. Кой всъщност е Пикасо и как родната Малага, където прекарва ранното си детство, го формира като човек и творец?
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
29.03.2024 г.
Малта - най-топлата страна в Европа, разположена в средата на Средиземно море между Сицилия и Северна Африка, очаква рекордна година за туризъм.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
28.03.2024 г.
Ибиса е синоним на страхотен нощен живот с безкрайни рейв партита. Но островът, който е част от Балеарския архипелаг, не е дестинация само за хедонисти. Eivissa може да предложи много повече – райски плажове, кристално кобалтово море, живописни селца и исторически обекти, достойни за Списъка на ЮНЕСКО.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
18.03.2024 г.
Ако сте любител на историята, културата, на средновековната архитектура и … на марципана, Любек е вашият град. Голямото морско пристанище на северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн е разположено на реките Траве и Вакениц. През Средновековието той е бил един от основните търговски центрове на Северна Европа и главен град на мощния Хайзенски съюз, който е държал търговския монопол в Балтийско море.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
08.03.2024 г.
Нидерландия е кралството на лалетата, а Кукенхоф – неговата столица. Всяка есен повече от 7 милиона цветни луковици се засаждат ръчно, за да цъфтят през пролетта на следващата година. В монументалния парк върху площ от 32 хектара 15 км алеи и пешеходни пътеки отвеждат посетителите покрай великолепни водни съоръжения, фонтани и скулптури, обградени от 800 различни вида цъфтящи лалета и други цветя. Тази година е специална в историята на Keukenhof Tulip Gardens, които ще бъдат отворени за посетители от 21 март до 12 май 2024 г. Цветният фестивал чества своя 75-и юбилей.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
06.03.2024 г.
Векове преди казино Монте Карло да стане притегателен център за кралски особи, холивудски звезди, руски олигарси, мошеници и авантюристи, на скалистия връх Ажел основоположникът на династията Франческо Грималди издига дворец през 1297 г. Известен като Мализия (Хитрия, Злонамерения), преоблечен като францискански монах, той напуска тайно родната Генуа, прогонен от херцога на Генуа.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
01.03.2024 г.
Ротердам – вторият по големина град в Нидерландия, е известен с вълшебните си заливи, с изобилието от атракции, музеи, исторически обекти, културни центрове и с микса от архитектурни стилове. Тази живописна смесица е резултат на строителството след разрушителните бомбардировки над града през 1940 г. Идеята на властите е новите сгради и съоръжения да му придадат колорит и усещане за оптимизъм.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
28.02.2024 г.
Векове наред Ел Камино де Сантяго (El Camino de Santiago) е насърчавал духовните търсения и безценния културен обмен. Пътят на Свети Яков е нещо повече от поклонение. Това е пътуване на живота, което привлича хиляди хора от цял свят, обединени от страхотното чувство за подкрепа и общност, които се поздравяват с
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
21.02.2024 г.
За белгийците Рубенс – един от символите на европейския барок, е това, което е Рембранд за холандците и Веласкес – за испанците. Фламандският майстор на четката (1577-1640 г.) създава 1403 платна, издирени и описани в каталог от британския изкуствовед, историк и куратор Майкъл Джафе. Едва ли има европеец, който да не свързва името на Рембранд с „Трите грации”, „Венера”, „Издигането на кръста”, „Свалянето от кръста”, „Самсон и Далила”, „Леда и лебедът” и др.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
16.02.2024 г.
Италианците го умеят – да се наслаждават на живота, виното, храната, любовта, на белкантото, на красивите гледки и на изисканата мода. Правят го бавно и с огромно удоволствие.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
07.02.2024 г.
Историята на шоколада е древна, почти колкото тази на човешката цивилизация. Макар че родината на какаовото дърво е провинция Самора-Чинчипе в Еквадор, днес Белгия е синоним на сладкото изкушение. [https://www.apollobg.com/rechni-kruizi/view?oid=104163|Където и да сте – във Фландрия, Антверпен или Лиеж, ще бъдете изкушени от пълни с шоколад витрини във всякакви форми и опаковки.]
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
31.10.2023 г.
Там, където преди векове са стъпвали крале и епископи, днес се тълпят туристи от цял свят, които споделят свещения акт на поклонение. Маршрути от юг на север, от изток на запад пресичат Испания, за да се съберат в светилището на св. апостол Яков в Сантяго де Компостела, столицата на северозападната автономна област Галисия.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
16.10.2023 г.
Стоунхендж е може би най-известният праисторически паметник в света. Построен преди 4500 години, приблизително по същото време с Голямата пирамида в Египет, масивният монумент е без аналог. От векове историци и археолози се опитват да разгадаят мистерии на [https://www.apollobg.com/morski-kruizi/view?oid=104169|Стоунхендж, чието издигане е отнело на неолитните строители около 1600 години], според радиовъглеродното датиране. Разположен в южна Англия, той се състои от приблизително 100 масивни изправени каменни блокове, подредени в кръг.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
04.10.2023 г.
Централно място в герба на Амстердам заемат три бели кръста. Много са версиите какво точно символизират те.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
25.08.2023 г.
Чешката република е страна с някои от най-впечатляващите и добре запазени замъци в света. Те са свидетели на важни събития, битки, промени в политиката, религията и културата. Кралство Бохемия е част от Свещената Римска империя. След нейното разпадане територията му става част от Австрийската империя на Хабсбургите и Австро-Унгарската империя. Когато и тя престава да съществува, е създадена Чехословакия (1918 г.), за да се разпадне години по-късно на Словакия и Чехия (1993 г.).
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
17.08.2023 г.
Прага е един от най-вълшебните градове в Европа, пълен с брилянтни музеи , художествени галерии, бира и вкусна храна. Столицата на Чешката република е едно от онези места, изпълнени с очарование, което непременно трябва да бъде посетено.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
06.07.2023 г.
Майорка – най-големият от Балеарските острови, е една от най-желаните летни дестинации в Европа със сапфиреносиньото си крайбрежие, драматично изваяните скали и целунатите от слънцето маслинови горички.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
30.06.2023 г.
Майорка все още царува като едно от най-желаните летни бягства в Европа. Със сапфиреносините води, целунато от слънцето крайбрежие, драматично изваяни скали и очарователни маслинови горички, този испански остров е една магнетична Средиземноморски дестинация.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
25.05.2023 г.
Изумителната красота на долината на река Рейн е възпята от много композитори (един от които е Вагнер), вдъхновила е поети (като лорд Байрон), рисувана е от десетки художници (например Търнър). Тя извира от Алпите и по пътя си към Северно море преминава през шест държави, като изминава внушителните 1233 км.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
02.05.2023 г.
Животът е красив, животът е прекрасен… особено на Корсика, островът, събрал в едно френското и италианското отношение към живота.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ